Mineralli Su Ender Bulunur



Yerin en derin katmanlarından çıkan mineralli suyun, sağlık açısından da birçok yararı bulunuyor. Kızılcahamam Doğal Maden Suyu Genel Müdürü Umran Odabaşı, yıllık 200 milyon şişe doğal maden suyu ürettiklerini ve ürünlerinin hem de yurtdışında birçok noktada satıldığını belirtti.

Sağlık açısından birçok yararı bulunan ve doğadan elde edilen mineralli suyu Kızılcahamam Doğal Maden Suyu Genel Müdürü Umran Odabaşı ile konuştuk. Yerin en derin katmanlarından yeryüzüne çıkarak katmanlarının jeolojik özelliklerini taşıyan ve yeryüzüne çıkarken aldığı minerallerle zenginleşen böylece mineral oranı yüksek olan suyu maden suyu olarak tanımlayan Odabaşı, maden suyunun doğal bir sağlık deposu olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde az sayıda doğal maden suyu üreticisi olduğunu bildiren Odabaşı, fabrikalarının saatte 100 bin şişeye ulaşan üretim kapasitesi olduğunu kaydetti. Kızılcahamam’da üretilen maden suyunun doğal olduğunu ve katkısız bir şekilde işlendiğini vurgulayan Odabaşı, “Bizim ürettiğimiz maden suları kalsiyum ve mineral yönünden çok zengin. Kansızlık, böbrek hastalıkları, mide hazımsızlığı gibi rahatsızlıklarda çok faydalı” diye konuştu. Üretimlerini Türkiye’nin yanı sıra İran, Irak, Suriye, Afganistan ve Azerbaycan’a da ihraç ettiklerini anlatan Odabaşı, “Kızılcahamam’dan yurt dışına yılda 10 milyon şişe maden suyu ihraç ediyoruz” dedi. Gelen talepler doğrultusunda üretim rakamlarının arttığına işaret eden Odabaşı, sade maden suyunun yanı sıra limon, şeftali, elma, vişne, çilek ve portakal aromalı ürünlerinin de büyük rağbet gördüğünü sözlerine ekledi. Soda ile doğal maden suyu arasındaki farkın, sodada mineral içermemesi olduğunu kaydeden Odabaşı, yıllık 200 milyon şişe ürettiklerini ifade etti. Türkiye’nin her bölgesinde hemen hemen satışlarının bulunduğunu belirten Odabaşı, doğal maden suyunun çok ucuz bir ürün olduğunu söyledi.

“Günde en az yarım litre tüketmek insan sağlığını korur”

Doğal maden suyunun insan sağlığı açısından birçok yararı olduğunu kaydeden Odabaşı, şunları kaydetti: “Mineralli su yüzde yüz doğaldır. Günde en az yarım litre tüketmek insan sağlığını korur. Spor aktivitesi öncesi ve sonrasında içilmesi, su ve mineral kayıplarını önler. Cilde sürüldüğünde, cildi gençleştirir ve canlandırır. Cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlar. Çocuklarda kemik gelişimini hızlandırır. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik yapısının, florür sayesinde ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için hayati önem taşır. Büyüme çağında hamilelikte ve yaşlılıkta artan magnezum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi mineral ihtiyaçlarını karşılar. İçerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını destekleyip sağlıklı kılar. Böbrek taşı oluşumunu engeller.” 1957 yılında kurulmuş ilk tesislerden olduğunu aktaran Odabaşı, ürünlerinin Kızılcahamam yöresinde çıkan mineralli su olduğunu anlattı. Odabaşı, “Mineral değerleri çok yüksek. 1957 de kurulmuş ilk tesisiz. 2017’ye değişiklerle, yeniliklerle ve farklı tekniklerle kendimizi geliştirerek gelmiş bir firmayız.” dedi. Mineralli suyun çıktığı ortamdan aldığı yabancı maddelerin arındırıldıktan sonra, içine karbondioksit gazı basılıp şişelenerek satışa konulduğunu söyleyen Odabaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu an Türkiye’nin farklı coğrafyalarında bir numara olarak satılmaktayız. Ankara’nın bütün yerel zincirlerinde ve diğer birçok ilde de bir numara olarak satılmaktayız. Bu yıl tüketici ödülü aldık. Geçmiş yıllarda da aldığımız ödüllerimiz var. Maden suyu bölgesel ürünlerdendir. Her yerde maden suyu olmaz. Ege bölgesinde Afyon’da, Ankara’da Beypazarı ve Kızılcahamam da çıkmaktadır. Mineralli su ender bir kaynaktır. Her yerde maden suyu yoktur. Biz marka olarak Türkiye’yi besler konumdayız.”

“Yıllık 65 milyon litre olan kaynağın sadece yüzde 1’i şişeleniyor”

Odabaşı, “Avrupa’da kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketirken bu oran Türkiye’de 3 litrenin altında kalıyor. Türkiye, doğal mineralli sular açısından Avrupa’nın en zengin coğrafyasına yer alıyor ancak yıllık 65 milyon litre olan bu kaynağın sadece yüzde 1’i şişeleniyor. 2002 yılında Türkiye’deki yıllık maden suyu tüketimi kişi başına 2,5 litre olurken, bu rakam 2009’da meyve aromalı üretimlerin etkisiyle yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 6,5 litreye yükseldi. Avrupa Birliği ülkelerinde ise yıllık kişi başına tüketim oranı 120 litre.” ifadelerini kullandı.